25 ΜΑΡΤΙΟΥ


ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΣΑΕ ΔΡ.ΟΛΓΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ



 
15“Ενα λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανένα. Μεθύστε με το αθάνατο, κρασί του Εικοσιένα.”
Κωστής Παλαμάς

Έλληνες και Φιλέλληνες όπου γης,
Την σημερινή ημέρα τιμούμε την μνήμη των Aγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Τιμούμε την αυτοθυσία, το απαράμιλλο θάρρος ενός λαού που ξεσηκώθηκε ενάντια στην τυραννία και έπεσε ηρωικά στα πεδία των μαχών για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Eθνική Ανεξαρτησία.

Η σημερινή Πατρίδα τόσο διαφορετική, αγωνίζεται σήμερα να ανυψώσει το ανάστημά της μέσα από μια σαρωτική κρίση που αγγίζει την κοινωνία στο σύνολό της, και το ίδιο το ιδεολογικό οικοδόμημα που μας κληροδοτήθηκε από γενιές Ελλήνων Hρώων.
Ο λαός της Ελλάδας πρέπει να κερδίσει την μάχη κρατώντας τις κατακτήσεις του παρελθόντος, διασφαλίζοντας την συνέχεια της αδιάλειπτης ιστορικής του πορείας.

Ο Ελληνισμός ανά τον κόσμο στέκεται αλληλέγγυος στο πλευρό της μητροπολιτικής  Πατρίδας αλλά και της Κύπρου που εξίσου δοκιμάζεται πρόσφατα. Γιατί αυτό που μας ενώνει είναι η γλώσσα, η Ορθόδοξη Πίστη, η κοινή ιστορική μνήμη, ο Πολιτισμός μας. Τούτη η Πατρίδα είναι Πατρίδα γενναίων, φωτισμένων ανθρώπων, υπερασπιστές των ιδανικών με επίκεντρο τον άνθρωπο, στους οποίους πρέπει και πάλι να εναποθέσουμε την ελπίδα.

Αυτά τα ιδανικά ειναι η πηγή αξιών που ασπάζεται ολόκληρος ο ελεύθερος κόσμος και στις οποίες βασίστηκε το οικοδόμημα της ενωμένης Ευρώπης.

Η σημερινή διπλή εορτή, της έναρξης του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου,υπενθυμίζουν στον λαό μας ότι ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία πορεύονται μαζί, μοιράζοντας το φορτίο της ευθύνης για την συνέχεια του Γένους.

Όλοι εμείς, στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για τον Ελληνισμό στην Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, φέρουμε την ευθύνη της επιστροφής στις ίδιες αξίες που γέννησαν τους ?Ηρωες της Επανάστασης.  Eίμαστε οι συνεχιστές αυτής της κληρονομιάς, που μπορεί να οδηγήσει τα βήματά μας στο μέλλον.

Σε ένα μέλλον και σε μια Ευρώπη με κοινά οράματα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας, σε μια Ευρώπη αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και ισότιμη σχέσης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον Ευρωπαίο πολίτη.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον Ελληνισμό, ας αντλήσουμε δύναμη και ελπίδα από την ίδια μας την ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!

“Εγώ είμαι η ακατάλυτη ψυχή των Σαλαμίνων,
στην Εφτάλοφην έφερα το σπαθί των Ελλήνων.
Δε χάνομαι στα Τάρταρα, μονάχα ξαποσταίνω,
στη ζωή ξαναφαίνομαι και λαούς ανασταίνω!”

Κωστής Παλαμάς 

Σαν σήμερα: Πως καθιερώθηκε η 25η Μαρτίου


Ημέρα εθνικής ανάτασης σήμερα και μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας. Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την απελευθέρωση του έθνους από τον οθωμανικό ζυγό και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Η σπίθα του Αγώνα για τη λευτεριά που ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και επεκτάθηκε στην Στερεά Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εθνική γιορτή.


Πώς ωστόσο καθιερώθηκε η 25η Μαρτίου ως η επίσημη ημερομηνία για την μεγάλη αυτή γιορτή του Έθνους;


Η συγκεκριμένη ημερομηνία εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης προτάθηκε για πρώτη φορά το 1834 από τον Παναγιώτη Σούτσο, αναφέροντας ότι ήταν η μέρα γενίκευσης της επανάστασης στην Πελοπόννησο και αναγέννησης της Ελλάδας, σύμφωνα με προφητείες των μοναχών του Μεγάλου Σπηλαίου, σε υπόμνημα που είχε συντάξει στα γαλλικά και το οποίο ο Ιωάννης Κωλέττης υπέβαλε στον Όθωνα ως πρόταση σχεδίου νόμου.
Η πρώτη φορά που τιμήθηκε επίσημα η γιορτή του νεοσύστατου ελληνικού έθνους ήταν το 1836, στον γάμο του Βασιλιά Όθωνα με την Αμαλία, με την κοπή ενός χάλκινου μεταλλίου. Σε αυτό εικονίζεται η θρυλική σκηνή, με τον Γερμανό να κρατά υψωμένη σημαία και σταυρό και δύο ένοπλους αγωνιστές σε κίνηση ορκωμοσίας ή χαιρετισμού. Φέρει την επιγραφή «ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΥΨΩΣΩ ΑΥΤΟΝ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 25 ΜΑΡΤ. 1821».
Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 της Κυβέρνησης Όθωνος και συγκεκριμένα του Γεώργιου Γλαράκη, γραμματέα της Επικρατείας (υπουργού) επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει αμφισβητηθεί στο παρελθόν και έχει χαρακτηρισθεί ως μύθος, όπως και πολλά γεγονότα της Επανάστασης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει καμιά ιστορική πηγή στην οποία να έχει καταγραφεί μια τέτοια επαναστατική πράξη στις 25 Μάρτη».

Τυπικά όμως, η ημερομηνία αυτή θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης, και μάλιστα ως έναρξη ειδικής χρονολόγησης (κατά το πρότυπο της Γαλλικής Επανάστασης), ακόμα και σε περιοχές που είχαν επαναστατήσει νωρίτερα.

Πηγή: koolnews.gr

Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ! ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ Σ΄ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ NATIONAL GEOGRAPHIC (VIDEO)

15Ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του National Geographic παρουσιάζει όλη την Ιστορία της Επανάστασης του 1821. Της αναγέννησης ενός Έθνους.

Του ηρωϊσμού και της αυτοθυσίας. Και τελικά της οριστικής νίκης.


Σε έξι βίντεο όλη η ιστορία του 1821!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...