Μνήμη μου σε λένε Πόντο

Πλησιάζει η ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία. Παραθέτω απόσπασμα από την έκθεση που υπέβαλε
 ο συνταγματάρχης Δ. Καθενιώτης, ύστερα από εντολή του Ελ.Βενιζέλου, βάσει της οποίας θα έκρινε ο Βενιζέλος, αν θα έπρεπε να επέμβει στον Πόντο, να βοηθήσει για τη δημιουργία ανεξάρτητου ποντιακού κράτους (Πηγή: Αλέξης Αλεξανδρής, η ανάπτυξη του εθνικού πνεύματος του Πόντου 1918-1922: ελληνική εξωτερική πολιτική κια τουρκική αντίδραση, στο συλλογικό έργο: Μελετήματα γύρω από το Βενιζέλο και την εποχή του, "ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ, ΑΘΗΝΑ 1980, σελ. 426-474"
"Παρ' όλην την απομάκρυνσίν του, ο Πόντος δεν εξέρχεται της σφαίρας της γενικής δράσεως της Ελλάδος... Είναι δε εις θέσιν οι Πόντιοι να αποτελέσουν τους Φρουρούς του Ελληνισμού. Εν πρώτοις είναι έργον εις το οποίον έχουν συνηθίσει από αιώνων. Περιλαμβανόμενοι εν τη απομακρύνσει των από ξένα φύλα, παλαίοντες διαρκώς προς αυτά, αφομοιούντες παρά αφομοιούμενοι, αποτελούσι τον ισχυρότερον τύπον Ελληνικής Φυλής. Ουδείς Φραγκολεβαντινισμός, απεναντίας μίσος και απέχθεια προς παν το ξενικόν. Δι' αυτάς ακριβώς τας αρετάς, η Τουρκία, η οποία έβλεπε μακρύτερα αφ' ότι εσυνειθίσαμεν να νομίζωμεν, τους διέλυσε, τους διέσπασε και τους επέταξε βαθμιαίως έξω του Βασιλείου της"

Συνημμένα παραθέτω την άποψη του  ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ πατήστε εδώ για τον Ελ. Βενιζέλο σε σχέση με τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...